Zaterdag 4 december

Sacco & Vanzetti lezing: Beweging, Repressie & Solidariteit

De anarcho-publicist Kees Stad geeft zaterdag 4 december om 20:00 uur een lezing over Sacco & Vanzetti, twee wereldberoemde anarchistische activisten uit het begin van de vorige eeuw. Exact 100 jaar geleden werden beiden in Amerika na valse beschuldigingen ter dood veroordeeld. Het schijnproces leidde tot felle internationale kritiek: jaren van massale solidariteitsprotesten volgden, zowel in Amerika zelf als in Europa. Honderdduizenden mensen namen hieraan deel. Ook in Nederland gingen duizenden de straat op en in staking.

De lezing vindt plaats in Resistor aan de Leidse Middelstegracht 36, in het complex van de Vrijplaats. Kees Stad vertelt de geschiedenis van de veroordeling en de executie van de twee Italiaanse immigranten en verhaalt over de wereldwijde solidariteitsbeweging. Ook zal Stad parallellen trekken met het heden.

De invloedrijke Amerikaanse folkzanger Woody Guthrie schreef in 1947 negen muziekballades over de zaak van Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti. In 1960 werden deze nummers op plaat gezet door Folkways Records. Peter Storm, schrijver en muzikant, vertolkt tijdens de lezing een aantal van de bewuste ballades van inspirator Guthrie.

De Leidse connectie is er ook; kunstenaar Chris Lebeau eerde de twee anarchisten in 1929, twee jaar na hun executie, met een grote muurschildering in de Leidse Oud Katholieke Kerk aan de Zoeterwoudsesingel. Deze is nog altijd te bezichtigen.

Aanvang: 20:00